Idei első klubfoglalkozás január 29-én szerdán 17-19 óráig.
Helyszín:2040 Budaörs, Budapesti út 15. Adler Étterem különterme
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Paleolit Klub Budaörs estjeire.
Belépés:ingyenes, fogyasztás egyénileg a helyszínen fizetendő
Vendégünk: Mezei Elmira paleolit táplálkozási tanácsadó
Mezei Elmira vagyok, holisztikus táplálkozási tanácsadó, "zöldségnagykövet". 1998 óta tanítok tudatos táplálkozást, a gourmet vegetáriánus főzés a legkedveltebb területem. Én magam nem vagyok vegetáriánus, de mindig is nagyzöldség fogyasztó voltam. Fő érdeklődésem az ételek egészségre gyakorolt hatása, és az étkezéshez kapcsolódó érzelmi tényezők. 1998-2000 Angliában a Lawrence Plaskett Holistic Nutritional Medicine College-ban tanultam táplálkozás tudományt.Tíz évig éltem Angliában és Indonéziában, ahol sok helyi specialitással megismerkedtem, így a főzőtanfolyamaimon szereplő receptek skálája számos egzotikus fogással bővült. Angliában olyan emberekkel dolgoztam, akik friss diagnózissal a zsebükben kerestek fel, mert betegségük terápiájának része volta teljes diétás változtatás. Ebben a gyakran nagyon nehéz átállási időszakban praktikus segítséget nyújtottam: a kliens saját otthonában főztem, valamint az új diétával kapcsolatos összes birtokomban lévő információt átadtam.2007-től 2009-ig, újra itthon, az Angyalok Konyhája munkatársaként dolgoztam, ahol feladataim közé tartozott az egyéni ügyfél konzultáció és személyre szabott menütervezés. 2008-ban megismerkedtem Bácskai Mártával, a Gondolkodj Egészségesen! Program vezetőjével. Örömmel tettem eleget a felkérésnek, hogy a program táplálkozási területének "arcává" váljak. 2009 ősze óta az Ízek és Érzések gasztro és életmód magazin szakmai csapatának tagja vagyok.2010. január eleje óta paleo módon táplálkozom, és eddigi saját tapasztalataim nagyon pozitívak. Konzultációimban elkezdtem használni a paleo irányvonalat, és a hozzám fordulók visszajelzései igen biztatóak. E tapasztalatok alapján úgy döntöttem, hogy rendszeres paleo tanfolyamokat indítok, ahol a konkrét receptek elsajátítása mellett sok elméleti információ is elhangzik majd. Részint hagyományos magyar ételek paleo változatát, valamint az új diéta által inspirált kreatív recepteket is tanítok majd.Célom az egészséges táplálkozás megszerettetése, úgy, hogy ínyenc módon tanítok főzni egészségeset, hogy élmény szinten kapcsolódjon össze a "finom" és az "egészséges". Tanfolyamaim abban is segítenek, hogy a résztvevők számára változatosságot hozzon a napi ételek megválasztásában, és magabiztosságot az elkészítésben.
Részlet Szendi-Mezei: Paleolit szakácskönyv I.-ből
A vöröshúst a közvélemény és a táplálkozástudomány szereti kiátkozni, holott úgy tűnik, nem a hússal, hanem a húsiparral van a baj.
A paleolit táplálkozás csupán új prófécia lenne, ha csak annyival tudnánk érvelni, hogy több millió éve fogyasztunk húst, hát biztos csak jó lehet. Persze jogos a feltételezés, hogy két millió év alatt csak tudtunk megfelelően alkalmazkodni a hús fogyasztásához, de én úgy gondolom, egy-két bizonyíték azért mégsem árt. Először is leszögezném, hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, az ember mindenevő, ezt bizonyítja a fogazata és emésztőrendszere, valamint a csak növényekre hagyatkozó vegetarianizmussal kapcsolatban felvetődött megannyi hiánybetegség.
A húsevéssel kapcsolatban az egyik kérdés, hogy a húsevés önmagában nem okoz-e különféle problémákat (szívbetegség, rák, köszvény), és a tovább finomított kérdés pedig az, hogy van-e különbség a natúr hús és az élelmiszeripar által feldolgozott hústermékek egészségre gyakorolt hatása között. Tudjuk jól, hogy amióta az ember a vágásra nevelt állatokat gabonával, kukoricával, halliszttel és döglött állatokból készült fehérje és csontliszttel tömi, megváltozott az állati hús összetétele is (Cordain, 2002). Sajnos, bármi is lesz ennek a rövid összefoglalónak végső konklúziója, túl sok mozgásterünk akkor sem fog maradni, hiszen nincs annyi pénz és annyi biogazda, hogy mindenki kapirgáló csirkét és mezőn nevelt marha húsát ehesse. Ipari környezetben élünk, itt kell a lehető legjobb választások szerint élnünk. Mindenesetre miheztartás végett, nem árt belelátnunk a húsipar fazekába. Vajon van-e különbség a hús és a hústermékeknek becézett gyanús készítmények között. Gondolok itt most a guszta felvágottakra, kolbászokra, szalámikra, amelyeknek összetevőiben ismeretlen vegyületek garmadát olvashatjuk.
Flick Euridyke vagyok a Paleoklub Budaörs alapítója, és egyik ötletgazdája.Családomban és a környezetemben elkerülhetetlenül szükségessé vált , hogy az elmúlt években , évtizedekben kialakult egészségrontó életmód és táplálkozási szokásainkat átalakítsam és megreformáljam.Források után kutatva számtalan életmód tanács, csodafogyókúra recept, stb. tanulmányozása után került a figyelem középpontjába a paleolit életmód és étkezés.Számtalan forrást áttanulmányozva kezdtem a családomon kipróbálni az ajánlásokat illetve ételrecepteket, melyek nem várt sikert hoztak.Ez idő alatt sok ismerőssel, baráttal beszélgetve rájöttem , hogy nem csak az én családomat érinti a kérdés, hanem szívesen beszélgetnének, recepteket, tapasztalatokat cserélnének egymással.Ezért úgy érzem időszerű a Budaörsi Paleo klub életre hívása, ahol kötetlenül , egymás között , szakmai támogatással foglalkozhatunk az egészségünk megőrzésével.
Ön és családja, valamint a környezetében élő emberek között sok az emésztőszervi, keringési, és egyéb más súlyos betegségektől szenvedő ember? A legtöbb esetben azt tapasztalja, hogy nem elég a gyógyszer, hogy a betegség véglegesen elmúljon? Miért olyan sok az allergiás gyermek, illetve miért terjed rohamosan ez a betegség a felnőttek körében is? Nem is gondolnánk, hogy hányan szenvednek cukor-, illetve rejtett cukorbetegben. Miért van az, hogy immunrendszerünk alapjában
is, de a védőoltások, antibiotikumok ellenére is sok esetben képtelen a védekezésére. A súlyos vagy halálos megbetegedések kiugróan emelkedő számait már is említve.
A fenti betegségek megelőzésében, illetve kialakulásában meghatározó szerepe van a tudatos, egészséges és tudományos kutatásokon alapuló táplálkozásnak. Mai életünkben mindent előre megtervezünk, kivéve az egyik legfontosabbat: a táplálkozásunkat.
A Budaörsön 2014-ben megalakult Paleolit Klub Budaörs tagjai számára segítséget kíván nyújtani a tudatosan tervezett, megfelelő szakmai ismereteken alapuló hatékony, ízletes és egészséges táplálkozás megvalósításához. A témában jártas szakemberek, kutatók, orvosok, egészségügyi szakemberek és klubtagjaink megosztják a kutatás és a tudomány legújabb eredményeit, tapasztalataikat és támogatják az érdeklődők minél szélesebb ismeretekhez jutását, segítve ezzel a boldog és egészséges életmód kialakítását.