Levitra Professional kaufen mit bitcoin oder Kreditkarte

Ételrendelés

Paleolit étrend házhoz!

 

Paleolit étel házhozszállítás

 

 

Naptár

2024 December
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Legközelebbi eseményünk

Nincsenek események

Bejelentkezés

A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. 

Wikipédia szerint:

 

A paleolit diéta (a magyar publikációkban: paleolit táplálkozás) modern étrendi irányzat amely célja a paleolit kori táplálkozás reprodukálása, mely biztosíthatja az ún. civilizációs betegség elkerülését. Követői szerint evolúciós szempontú étrendnek is nevezhető, mert evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás illetve betegségek kapcsolatát a történelemben visszamenőleg egyes kutatások segítségével. Az elmélet alapjait többen megkérdőjelezhetőnek tartják, sőt egyes szakmai szervezetek egyenesen nem is ajánlják alkalmazását.[1]

 

Történeti áttekintés

  • 1975-ben, az elsők között Walter L. Voegtlin gasztroenterológus könyve foglalkozott vele, amelyben azt sugallja, hogy a paleolit kori étrend javítaná a modern kori ember egészségét. Azt állította, hogy az ember egy "húsevő állat", amely a vadállatokhoz hasonlóan, elsősorban fehérjét, zsírokat és csak nagyon kevés szénhidrátot fogyasztott. Saját diétás recepteket dolgozott ki emésztési problémákkal küszködőknek. Könyvében élettani és kórélettani adatokkal támasztja alá, miért tekinthető élettani alapműködésnek a zsír alapú táplálkozás és felhívja a figyelmet ennek pozitív hatásaira is.

  • 1985-ben, S. Boyd Eaton és Melvin Konner, az Emory Universityvel közreműködve, megjelentettek egy kulcsfontosságú dokumentumot a paleolit táplálkozásról a New England Journal of Medicine c. szakfolyóiratban, amely lehetővé tette hogy ezt a táplálkozási koncepciót a mainstream egészségügy is elismerje.

  • 1989-ben svéd orvosok és tudósok, köztük Staffan Lindeberg, végeztek tudományos felméréseket a nem-nyugati kitavai lakosság körében a Pápua Új-Guinea-i Trobriand-szigeteken. A Kitava tanulmány azt találta, hogy ez a népesség nem szenved civilizációs betegségekben, mint pl: szívbetegség (stroke, ischaemia), cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízottság. 1993-ban tették közzé vizsgálati eredményeiket, s mindezek után számos tudományos publikáció jelent meg, hogy a nyugati betegségek kapcsolatban állnak a táplálkozással. A kitava vizsgálatot számos olyan tanulmány követte mely ugyan ezt azt eredményt támasztotta alá.

  • Lindeberg 2003-ban egy svéd nyelvű orvosi tankönyvben ismertette tanulmányait.

  • 2010-ben megjelentették ennek az átdolgozott, frissített változatát angol nyelven, s ez felkeltette mind a tudósok, mind a laikusok érdeklődését. Több mint 2000 hivatkozást idéz, tehát átfogó tudományos vizsgálatok eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy a nyugati betegségek összefüggenek azzal, amit az emberek esznek.

  • A paleo étrend egyik kidolgozója Dr. Loren Cordain, aki számos könyvet és szakcikket írt e témában.

  • Hazai népszerűsítője Szendi Gábor pszichológus.

 

Gyakorlati javaslata azt jelenti, hogy az élelmiszer-energiabevitel aránya 56-65%-ban állati eredetű és 36-45%-ban növényi eredetű. Javasolja a magas fehérje tartalmat (19-35%), zsírtartalmat (28-58%) és az alacsony szénhidráttartalmat (22-40%). Utóbbiak az ún. lassan felszívódó szénhidrátok, melyek alacsony glikémiás indexűek és glikémiás telítettségűek.

Például:

  • Gyümölcsök
  • Zöldségek
  • Állati húsok, zsírok
  • Halfélék, tenger gyümölcsei
  • Tojás
  • Olajos magvak/csonthéjas gyümölcsök (mandula, kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye stb.)
  • Hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszzsír)
  • Gombák

Kizárják a nagy glikémiás indexű és glikémiás telítettségű ételeket, melyek az ún. gyorsan felszívódó szénhidrátok:

  • Gabonafélék (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok, stb.)
  • Hüvelyesek (babfélék, borsók, szója, amerikai mogyoró, stb.)
  • Tej és tejtermékek
  • Keményítő tartalmú zöldségek (burgonyafélék)
  • Növényi olajok (hidrogénezett növényi olaj, transzzsír, margarin)
  • Cukorfélék (répacukor, nádcukorfruktóz)
  • Készételek
Sokan megijednek, hogy az egész konyhájukat le kell cserélni, ha át akarnak
térni  a paleo életmódra. De elég csak egy kicsit változtatni és persze
némelyiküket a régi formában lehet fogyasztani. A következő lista megpróbál
választ adni arra a kérdésre, hogy mit is főzzön egy paleos Meglátjuk, nem
is olyan nehéz átállni erre az életmódra. 
 
Főzési alapötletek!
 
A leveseket rántás, habarás és levesbetétek nélkül készítsük el. 
 
A húsok mellé köretként nyers/főtt/párolt/sült zöldségeket kínáljunk vagy
kompótot. .
 
A halat rántva, sütve, főzve, párolva, grillezve és pörköltként ehetjük.
Ajánlott a naphal, a pangasius, a ponty, a hekk és a harcsa.
 
Köretek: párolt káposzta, pirított káposzta, párolt zöldségek, grillezett
zöldségek, röszti, almaszósz, almapüré, zöldségpüré, paszternák, nyers
retek, kompót, lapcsánka
 
Főzelékek: kelkáposzta, sárgarépa, tök, spenót, sóska, karalábé, vegyes
(rántás nélkül mind!)
 
Egytálételek: gombapörkölt, kocsonya, kaszinótojás franciasalátával, tojásos
lecsó, muszaka, rakott kel (rizs és tejföl nélkül), töltött karalábé,
töltött patisszon
 
Az édességeket xilittel, steviával készítsük el. Így ehetünk muffint,
palacsintát, piskótát, gyümölcszselét, habcsókot.
 
Saláták: csirke, fejes, káposzta, alma, zeller, kovászos uborka,
rebarbara,uborka

Kérjük tekintse meg
Speciális Ajánlatainkat!

 

SlideBar