Levitra Professional kaufen mit bitcoin oder Kreditkarte

Ételrendelés

Paleolit étrend házhoz!

 

Paleolit étel házhozszállítás

 

 

Naptár

2025 Október
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Legközelebbi eseményünk

Nincsenek események

Bejelentkezés

Részlet Szendi-Mezei: Paleolit szakácskönyv I.-ből
 
A vöröshúst a közvélemény és a táplálkozástudomány szereti kiátkozni, holott úgy tűnik, nem a hússal, hanem a húsiparral van a baj.
 
A paleolit táplálkozás csupán új prófécia lenne, ha csak annyival tudnánk érvelni, hogy több millió éve fogyasztunk húst, hát biztos csak jó lehet. Persze jogos a feltételezés, hogy két millió év alatt csak tudtunk megfelelően alkalmazkodni a hús fogyasztásához, de én úgy gondolom, egy-két bizonyíték azért mégsem árt. Először is leszögezném, hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, az ember mindenevő, ezt bizonyítja a fogazata és emésztőrendszere, valamint a csak növényekre hagyatkozó vegetarianizmussal kapcsolatban felvetődött megannyi hiánybetegség.
 
A húsevéssel kapcsolatban az egyik kérdés, hogy a húsevés önmagában nem okoz-e különféle problémákat (szívbetegség, rák, köszvény), és a tovább finomított kérdés pedig az, hogy van-e különbség a natúr hús és az élelmiszeripar által feldolgozott hústermékek egészségre gyakorolt hatása között. Tudjuk jól, hogy amióta az ember a vágásra nevelt állatokat gabonával, kukoricával, halliszttel és döglött állatokból készült fehérje és csontliszttel tömi, megváltozott az állati hús összetétele is (Cordain, 2002). Sajnos, bármi is lesz ennek a rövid összefoglalónak végső konklúziója, túl sok mozgásterünk akkor sem fog maradni, hiszen nincs annyi pénz és annyi biogazda, hogy mindenki kapirgáló csirkét és mezőn nevelt marha húsát ehesse. Ipari környezetben élünk, itt kell a lehető legjobb választások szerint élnünk. Mindenesetre miheztartás végett, nem árt belelátnunk a húsipar fazekába. Vajon van-e különbség a hús és a hústermékeknek becézett gyanús készítmények között. Gondolok itt most a guszta felvágottakra, kolbászokra, szalámikra, amelyeknek összetevőiben ismeretlen vegyületek garmadát olvashatjuk.
 

Bővebben